Gegründet 1854

Nachrichten aus Budapest und Ungarn

kontakt suche
e-paper
abo

Informationen aus Ungarn und Osteuropa - Abonnieren Sie einen Informationsvorsprung - Abonnieren Sie den Pester Lloyd! HIER

Ausgabe 18 / 2009
29. April - 5. Mai

POLITIK
WIRTSCHAFT
FEUILLETON
BUDAPEST
OSTEUROPA
WIEN
PRINTABO
e-paper
ANZEIGEN
Anzeigen
online
Bücher
PL-Chronik

über uns 

english 

magyar

gästebuch
chat

IMPRESSUM

 impressum

 

(c) Pester Lloyd / Nr. 45 - 2008 Hongarije vandaag 2008
_______________________________________________________

 

Pester Lloyd und Hongarije vandaag

Hongarije Vandaag is ook Hongarije Morgen!

In het nieuwe Europa mogen Duitstalige en Nederlandstalige media best eens een kijkje in elkaars keuken nemen. De redacties van 'Hongarije Vandaag' en 'Pester Lloyd' wisselen daarom al een tijdje ideeën en ervaringen uit. En Hongarije, met haar inwoners, geschiedenis en huidige ontwikkelingen, blijkt zo een totaal nieuwe brug tussen Duitsland en Nederland te vormen. Voor u als lezer is de krant 'Pester Lloyd' natuurlijk bekend, maar waarvoor staat 'Hongarije Vandaag' eigenlijk? En hoe is deze Nederlandse website ontstaan? Jan van Kuijk, oprichter en hoofdredacteur vertelt daarover.

“Al eeuwenlang is er een relatie tussen Hongarije en Nederland. Vanzelfsprekend minder intens en continu dan die van Oostenrijk en Duitsland met Hongarije, maar er zijn cruciale momenten in de geschiedenis waar de twee landen nauw bij elkaar betrokken waren. De huidige synergie is vooral na 1989 in gang gezet.

Nederland is wereldwijd bekend als handelsnatie. Zij betraden dus als een van de eerste Europese landen de Hongaarse markt en behoren nu samen met Oostenrijk en Duitsland tot de grootste buitenlandse investeerders. Philips, Douwe Egberts, Friesland Food, Getronics, Unilever, ze waren er als de kippen bij. Tegelijk ontstond een sterke uitwisseling op het gebied van cultuur en toerisme.

Duizenden Nederlanders en ook Vlaamse Belgen wonen en werken in Hongarije. Vaak als expat en semi-permanent of met een tweede huis op het platteland, maar ook vestigen zij zich definitief en zetten ze nieuwe bedrijven op. Hongaren kunnen met Nederlanders en Belgen goed overweg en ze hebben elkaar als inspiratiebron ontdekt. Niet alleen door bij elkaar te gaan werken of te studeren, maar ook op cultureel gebied.

Met uitwisselingen en samenwerking in kunst, design, literatuur, muziek, film en zelfs in de gastronomie en wijnbranche zorgen zij jaarlijks voor tientallen gezamenlijke evenementen en festivals. Om al die Nederlandstaligen in Hongarije én hen in Nederland en België met interesse voor en/of banden met Hongarije te voorzien van nieuws, informatie en de mogelijkheid tot uitwisseling van kennis en ervaring, is Hongarije Vandaag opgericht.

Natuurlijk zijn er Engelstalige en Duitstalige kranten en webportals in Hongarije, maar er is een groeiende behoefte om nieuws en achtergronden in de eigen taal te lezen. Door Hongarije Vandaag is in de afgelopen twee jaar een enorm grote kring van betrokken Nederlanders, Belgen én Hongaren ontstaan. Lezers en gebruikers in die kring weten elkaar via de website nu ook steeds beter te vinden.

Samen met Tom de Smet, Hongarije kenner en journalist, plus een groep medewerkers die allemaal hun eigen kennis van Hongarije inbrengen, maken we de website. Elke week ontvangen duizenden lezers de nieuwsbrief en stijgt het aantal bezoekers gestaag. Daarom wordt de website binnenkort ook uitgebreid met extra diensten en rubrieken om een nog beter platform te bieden voor handelsbetrekkingen, investeringen, onroerend goed, cultuur, wonen en toerisme tussen Hongarije, Nederland en België” Jan van Kuijk, hoofdredacteur en oprichter van www.hongarijevandaag.nl ,woont en werkt zowel in Nederland als in Hongarije.

 

(c) Pester Lloyd

IHRE MEINUNG IST GEFRAGT - KOMMENTAR ABGEBEN